New Residence
Location & Year: Houston, TX - 1999 This property was designed on speculation in a newly created gated community as an example that houses need not occupy the entire buildable area allowed, as is common in Houston. A garden wall along the front
façade provides privacy for the two-story living space’s floor-to-ceiling
windows and doors. Existing trees were protected and are thriving, demonstrating the benefit of using natural and existing amenities to inform design. The “public” spaces of the residence are open and are defined by a large circular stair. A six foot exterior wall encloses an exterior courtyard at the entrance allowing both faces of the living room to have expanses of glass, and yet retain a sense of privacy. The terrazzo floor on the first level runs through the living room, dining area and kitchen. Natural and indirect light assist in defining how one may circulate through the interior.

Copyright (C) 2014 leslie elkins architecture.