West Meadows Residence
Location & Year: Telluride, CO - 2006
Size: 11,580 SF In addition to wanting sweeping views of the beautiful Wilson Peak area, this residence in Telluride had a program including the re-use of wood from the family’s tobacco barns in Tennessee, sleeping porches and the possibility of having exterior spaces extend from many rooms. The family also wanted to accommodate their children’s friends and provide play and entertainment space, separate from the grown-ups quarters. Rooms needed to be open and large because the dramatic mountain landscape asked for a strong statement.
The floor plan is a straight forward rectangular plan, with the large first floor living spaces flanked by stairs and massive fireplaces. There are constructed of slightly honed local stone and serve to separate the “public spaces” from the private library/study and kitchen areas. Smooth concrete floor and walls contrast with the textures of the barn wood and stone.
On the second floor, a family room opens to wide sleeping porches. The master bedroom is served by the west stair, which allows for the owners to move down to their study and office, then down again to their work out space, without having to cross into the “guest” areas. Thus the “master suite” exists vertically on three levels. All of the rooms, except the children’s bedrooms, open onto exterior terraces, which allows cross breezes to circulate throughout the house.
The lowest level provides a large open space with four bunk beds built into the walls for visiting teenagers.

Copyright (C) 2014 leslie elkins architecture.